Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2010 09:35 - 10-те “извънземни” места на Земята
Автор: did0 Категория: Туризъм   
Прочетен: 4353 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 07.08.2017 14:04


1. Сухите долини в Антарктика (McMurdo Dry Valleys)

Сухите долини в Антарктика с техния покрит с чакъл пустинен пейзаж се смятат за най-подобното на Марс място на Земята. Изумителният ландшафт, разположен близо до Victoria Land, е напълно лишен от снеговалежи и с изключение на няколкото стръмни скали, е единствената континентална част на Антарктика лишена от лед. Теренът изглежда като място не от тази земя. В дъното на долините има дълбоко замръзнали езера от прозрачен лед дебел няколко метра. Под него, в изключително солената вода, живеят прости микроорганизми, които са обект на изследвания.
image

2. Остров Сокотра (Йемен, Индийски океан)

Сокотра е архипелаг от няколко острова, разположени в Индийския океан, близо до бреговете на Йемен. Те разбиват всяка представа за “нормално” за ландшафта на Земята и се чувствате като пренесен на друга планета или като пътешествие в друга ера от земната историята. При формирането си архипелагът е останал изолиран от континента Африка в продължение на 6-7 милиона години и подобно на островите Галапагос гъмжи от над 700 уникални вида от флората и фауната.
Климатът е горещ, суров и сух и въпреки това там виреят едни от най-чудноватите растителни видове. Те са се запазили вследствие на дългата геоложка изолация и някои сортове са на възраст от 20 милиона години.
image

3. Рио Тинто (Испания)

Огромните по размер окрити мини в Рио Тинто създават сюрреалистичен, почти лунен пейзаж. Разрастването им е погълнало не само планините и долините, но и цели села, чието население е било преместено наблизо в специално изградени нови градчета. Получил името си от реката, която тече през този регион, Рио Тинто е микроландшафт със собствено устройство. Червените води на реката са силно кисели (pH 1.7—2.5) и богати на тежки метали.
image

4. Клилук, Петнистото езеро в Канада

По време на летните жеги, водата от Петнистото езеро, намиращо се на територията на Британска Колумбия, се изпарява и минералите от водата кристализират образувайки бели кръгове, заграждащи малки езера. Отложените в тях минерали отразяват светлината в различни оттенъци на синьото и зеленото. Езерото съдържа една от най-високите концентрации на минерали в света. Индианците са извличали минерали за изготвянето на лечебни прахове и мазила. Една история разказва, че по време на битка между племената е имало споразумение, което позволява и на двете страни да доведат и лекуват своите ранени воини на брега на езерото Клилук.
image

5. Огледалото на света, Salar de Uyuni (Боливия)

Огледалото на света е едно от най-впечатляващите места на света. Удивителен пейзаж със солна пустиня, активни вулкани, гейзери и малки острови, който съществува като извънземен мираж, гледка изцяло извън нашия свят.
image

6. Vale da Lua (Бразилия)

Лунната долина в Бразилия се е получила в резултат на силна скална ерозия при което са се образували естествени скални басейни разположени близо до река. Мястото се намира в Чапада, на 38 км. от Алто Параисо де Гояс, скалните формации тук са едни от най-старите на планетата, изградени основно от кварц.
image

7. Кървавото езеро (Япония)

Кървавото езеро, формирано от топлите минерални извори в Бепу, Япония е едно от деветте “преизподни” (jigoku), които са много по-добри за наблюдаване, отколкото за къпане. Изворите се захранват от вода излизаща на повърхността от голяма дълбочина и оцветена в червено от богатото съдържание на железни соли в нея.
image

8. Каменната гора (Китай)

Шилин,(от кит. shilin – каменна гора) е изключително впечатляващ пример за карстово образувание. Изградена е от варовик, издялан от действието на проникващата от повърхността вода, която е ерозирала всичко останало освен тези причудливи колони. Това място е известно още от времето на династия Мин като “първото чудо на света”.
image

9. Ришат (Мавритания)

Това е едно от най-странните образувания на Земята. Циркулярно по форма, то привлича погледите още на първите астронавти по време на космическите мисии с формата се на огромно синьо око насред пустинята Сахара. Наречено е “Структурата Ришат” и е изумително със своя диаметър от 30 мили, което го прави видимо от космоса. Официалната версия е, че това петно се е образувало като отпечатък от стар сблъсък с метеорит, но немалко геолози вярват, че е резултат от ерозия. Истинската причина за кръглата му форма е все още мистерия.
image

10. Ледените пещери (Австрия)

Ледените пещери са много по-различни от скалните. Известни са доста от тях, но тези намиращи се в Австрия, близо до Залцбург са едни от най-големите познати. Ледените пещери Eisriesenwelt Ice Caves се намират в планините Tennengebirge близо до Залцбург и се имат дължина от 40км. Само много малка част от този леден лабиринт е отворен за посещения от туристи, но достатъчна, за да придобият представа за величието на природата. 

image



Тагове:   места,   “извънземни”,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. icebarbi - Жалко, че унищожаваме тази прек...
29.03.2010 10:13
Жалко, че унищожаваме тази прекрасна планета, нашият единствен дом !!
цитирай
2. semtomovi - Много е красиво
20.10.2010 18:55
Ще се зарека да ги посетя до края на годината )
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: did0
Категория: Поезия
Прочетен: 132775
Постинги: 51
Коментари: 29
Гласове: 85
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930